KFC Springvale

Located on a small, sloping site located between Princes Highway and Police Road, the redevelopment of the first Victorian KFC restaurant in Springvale presented a series of challenges for Parkhill Freeman. A sophisticated yet simple design was developed that lead to a cost effective structural and civil system. By careful consideration of the roof framing, the lateral stability framing was able to be organised around the kitchen, maximising the freedom of the architect to open up the front of the restaurant with glazing.

During the construction phase additional council storm water conditions required Parkhill Freeman to develop creative solutions. These conditions resulted in the introduction of on-site storm water detention after a portion of the drainage system had already been installed. The solution of burying two large diameter pipes under the carpark was devised through a process of enumerating many possible ideas and then evaluating them upon their merrits to find the most feasible and cost effective idea.