Geometrical abode,
Northcote

The original house was bought at a time when the resident couple had no children, but after their fourth daughter was born, the two bedroom house could no longer accommodate the family. Rather than move further out of the city to afford a larger house, the family decided to add an extension to the single-fronted Edwardian house. The extension was artistically designed by Timmins and Whyte to blend with the heritage facade; which is juxtaposed with a brutalist mid-century silhouette when viewed from the courtyard.

The nature of the feature geometric windows with bespoke openings and high ceilings restricted the use of traditional house framing. Through the innovative use of steel portal frames with non-orthogonally articulated columns, Parkhill Freeman have facilitated the creation of expansive glazing that produced an intriguingly open home that feels generous in size.