Prahran Hotel

The award winning Prahran Hotel renovations presented plenty of challenges to Parkhill Freeman in designing the structure. The very limited site access controlled the design, requiring erection from the rear of the extension to the street. An internal courtyard constructed from pre-cast concrete panels and glass required the lateral restraint to the panels to be hidden above the adjoining roof adopting a service walkway to satisfy the two functions.

Half pipes providing seating booths at the first floor level were supported using small I beams that formed dual height portal frames. An analogy to a stack of oranges was used to conceive the lateral restraint systems required to the concrete pipes facing the street. The end result has achieved the architectural brief to create a simple looking building with the structure and architecture integrated.

ArchitectureAU magazine featured the Prahran Hotel renovations. To read the articles follow this link.