The Albion

Rising out the ashes of the original The Albion, Parkhill Freeman delivered on the architectural vision to create an open entertainment environment. Built adjacent to the historic building, the three story modern addition spans column free through to the 12.5m tall pre-cast concrete panels founded on footings that cantilever out to the boundary. Special attention was given to the constructability of the panels to ensure their safe erection in light of the tight workable site area.

Managing the structural integration between the existing structure and the new works required close attention, creativity and fine detailing to achieve an economical design and the architectural look. By tying the steel sub-frame to the heritage brick wall, a solution was devised that could support the brickwork, while also making use of the wall's ability to resist the lateral forces. This combined with the use of pre-cast panels, composite concrete slab and steel beams, led to The Albion being quick to erect and economical to build.