Tullamarine Factory

The warehouse was designed to store and reprocess the leftover print material from a leading Victorian newspaper. Heavy-duty internal and external concrete pavements were designed to handle the exceptionally large imposed loadings, as well as deal with the highly reactive founding materials. Additionally, a truck weigh station was developed to ensure the compliance of the vehicles leaving the site and additioanlly being open to service other trucks from the surrounding factories.

By returning to traditional site-cast concrete panels, an innovative structural solution was devised that reduced the required steel to a minimum. By pouring panels on-site that were too large to transport, the panels were able to span between the steel columns without a tie member. Additionally, in lieu of using a traditional strip footing, the panels span between isolated bored piers further increasing the cost effectiveness of the project. Through these design innovations, Parkhill Freeman was able to deliver an attractive and functional facility using a minimum of materials.