Vic Agribioscience Centre

The research facility, comprising of some 5500 square metres of laboratories and administration offices, also required significant roof mounted plant platforms. With large cantilevered eaves and canopies, the steel framed buildings were able to be kept breath takingly slim and sleek. A structurally sophisticated yet simple to construct system of floor beams reduced the requirement for propping allowing for the construction time to be reduced.

The carpark and site grounds were carefully considered to accommodate a world best practice storm water design. By incorporating rain gardens as both storm water detention as well as water purification, an attractive system of gardens could be utilised to minimise the earthworks and drainage. Outside of the site boundaries, a right turn lane extension in Plenty Road, adjacent to tram rails, was documented and project managed by Parkhill Freeman.